This post is also available in: Romanian

Ii multumesc Dianei de la Disturbingly Delicious pentru invitatia de a fi alaturi de voi la pranzul de duminica. Duminica este ziua cea mai frumoasa pentru sufletul nostru.

Duminica e soare. Stat in pat pana tarziu, lenevit in pijamale si cafea si ceai la pranz..caci dejunul ajunge sa fie un brunch intarziat cu bunatati speciale de duminica. Daca ajung cumva pe afara, ma intorc sigur cu un buchet mare de flori si cu zambete. Totul e sa fie soare. Singurii norisori pe care ii vreau duminica sunt niste bezele albe si pufoase care sa imprastie firimituri dulci atunci cand musc din ele.

De cateva luni astept primavara… De fapt cred ca de cand a plecat. Din 25 mai, o zi speciala pentru noi, o astept sa vina din nou. Cu soare mult si bujori roz. Asa ca sarbatoresc fiecare duminica cu dulce si cu multa dragoste in asteptarea primaverii ca si cum tot soarele ar fi doar al nostru, pe suflet senin cu norisori pufosi de bezea. Duminica e dragoste. Duminica de azi e dulce cu creme brulee aromat cu levantica si bezele sfaramicioase cu vanilie.

buchet_bujori

Va las cu o melodie minunata care suna a primavara:

creme_brulee_vdlv

bezea_vdlv

Reteta de creme brulee este o adaptare dupa Laduree Sucree , o carte minunata si pretioasa pe care v-o recomand din suflet. Pentru aroma de levantica am infuzat flori de levantica in amestecul fierbinte de lapte cald si smantana iar pentru bezele va dau reteta mai jos.

Bezele

Ingrediente

6 albusuri la temperatura camerei
360 grame de zahar tos
O lingurita de zeama de lamaie
O lingurita de esenta de vanilie

Metoda

Se tapeteaza o tava mare de cuptor cu hartie de copt si se porneste cuptorul la 90 de grade Celsius.

Se pregateste pe foc o craticioara cu apa pentru bain-marie. Se degreseaza bine un bol pentru albusuri. Se pun in vas albusurile si zaharul si pune vasul pe craticioara cu apa, amestecand usor pana la dizolvarea zaharului si pana ce amestecul este fierbinte. Cand zaharul s-a topit se ia de pe foc vasul si se incepe baterea cu mixerul a  amestecului. Cand albusurile devin o spuma stralucitoare se adauga lamaia si vanilia si se continua baterea la viteza mare pana amestecul se raceste. Se pune amestecul intr-un pos si se formeaza bezele pe tava sau se pun direct cu lingura pentru forme mai rustice asa cum am facut si eu. Se pun la cuptor pentru o ora si jumatate, tinand usa cuptorului usor intredeschisa cu o lingura de lemn pentru bezele mai crocante si cu usa inchisa pentru un continut mai moale si lipicios inauntru.

Cand sunt gata, se inchide cuptorul si se lasa tava cu bezele sa se raceasca inauntru pana a doua zi. Se dezlipesc cu grija de pe foaia de copt si se servesc eventual cu fructe sau pudrate cu zahar.

bezea2_vdlv_750

creme_brulee2_vdlv


Asemenea vietii dulci (La dolce vita!), se imparte si se savureaza impreuna cu cei dragi. Caci ce e facut din iubire trebuie sa daruiasca inapoi iubire.