This post is also available in: Engleză

Tind sa imi fac de lucru prin bucatarie, de dragul gatitului sau de dragul poftei de ceva bun. Iar cum de curand tocmai cumparasem lapte bun si dulce de capra  m-am si gandit cum sa il si folosesc intr-un desert delicios si racoritor, in care eventual sa includ si fructele pe care le mai aveam in casa (banane si zmeura). Asa ca gandul mi-a zburat la panna cotta iar dupa o tura de inspiratie pe siteul lui David Lebovitz am decis sa reinterpretez reteta prezentata de el. Asa ca mi-am pus toata inspiratia la lucru, mi-am creat o schita mentala, mi-am adunat ingredientele si am pornit alchimia. Panna cotta este un desert surprinzator de usor de realizat dar savuros si aromat. Insa fiindca necesita un timp de asteptare de cateva ore , nu poate fi servita imediat. Deci pofticiosii vor da cateva tarcoale pe langa frigider in asteptarea ei.  Si pe aici stiu cel putin o persoana.

Uneori am obiceiul sa ma indepartez de la reteta originala si sa o modific urmarind o viziune mai apropiata mie. Imi place sa simt aromele proaspete ale fructelor, evit folosirea cantitatilor mari de zahar reducandu-le substantial fata de retetele originale iar daca un desert necesita o preparare cat mai simpla este cu atat mai bine. Si toate astea din dragostea de natural si de sanatos.

Reteta si procedurile urmeaza varianta originala de pe siteul lui David Lebovitz, asa cum am mentionat mai sus, iar modificarile ulterioare imi apartin. Desigur am emotii cand incerc sa pun in practica o reteta noua dar am inceput sa nu ma mai tem sa experimentez. Cam asa a fost si cu panna cotta asa ca iata mai jos cum am procedat.

Iar cum acesta va fi primul meu articol publicat  pe blog va rog sa fiti ingaduitori cu mine, sa ma atentionati unde credeti ca am gresit  si sa imi impartasiti din experienta voastra, daca veti fi atat de buni.

Am preferat sa servesc panna cotta din cupe de inghetata. Aici este singura cupa pe care am reusit sa o salvez spre fotografiere.

Panna Cotta cu banane si sos de zmeura

*Inspirata de o reţeta de David Lebovitz

– 6 porţii –  

Ingrediente:

Pentru Panna Cotta

350 ml smantana 30 % grasime
150 ml lapte
1 lingura de miere
1 banana zdrobita
1 pachet gelatina
50 ml apa

Pentru sos

1 ceasca de zmeura
1 lingura sau 2 de miere (in funcţie de cat de dulce preferaţi)

Preparare:

Mai intai gelatina se dizolva intr-un castron in apa. Se lasa 5-10 min , dar nu mai mult. Intre timp,  se pun pe foc, intr-o cratiţa medie, smantana si laptele si se lasa sa se infierbinte, dar nu sa fiarba. Spre sfarsit se adauga si mierea, amestecand puţin pentru a se dizolva.

Turnam amestecul de lapte peste gelatina dizolvata, amestecand cu un tel. Se adauga banana zdrobita si amestecam bine pentru a omogeniza compoziţia. Daca s-a racit amestecul putem incalzi usor din nou, amestecand usor in continuu.
Compoziţia se torna in forme unse in prealabil foarte puţin cu ulei sau in cupe de ingheţata, pahare sau castronase. Se acopera cupele cu folie alimentara si se lasa sa se raceasca treptat la temperatura camerei si apoi se pun la frigider pentru cateva ore pana cand se intaresc.
Cand panna cotta este gata de servire se prepara sosul din zmeura si miere, amestecandu-le zdrobind usor zmeura ca aceasta sa elibereze sucul dar totusi pastrand si bobiţe intregi. Se pune in fiecare cupa cate o lingura de sos si se servesc .

 Asemenea vietii dulci (La dolce vita!), se imparte si se savurează impreună cu cei dragi. Caci ce e facut din iubire trebuie sa daruiasca inapoi iubire.