This post is also available in: Engleză

M-am trezit cu gandul imbratisat de cald si bine, cu moliciunea si ghidusia unei zile libere in timpul saptamanii de lucru. Si soarele incerca sa isi trimita razele de dupa draperii si gandul nu-mi dadea pace.

Trebuia sa coc ceva. Sa fie cald, sa fie bun si sa miroasa a bine si a drag. Ceva care sa se potriveasca cu unt intins si dulceata buna de capsuni, care sa iti lipeasca degetele si pe care sa le cureti apoi zambind cu gura pana la urechi, ceva care sa spuna acasa si bucurie. Ceva pe care sa il imparti cu el cu dragoste, la un dejun lenes, in pijamale.

scones-zmeura-dulceata-capsuni-fotografie-culinara-2a

Biscuitii scones sunt alegerea perfecta. Se fac repede si fara bataie de cap, folosind ingrediente pe care le ai la indemana, sunt nepretentiosi si prietenosi, si te lasa sa te joci cu ingredientele si sa combini aromele dupa pofta, dupa plac.

scones-zmeura-dulceata-capsuni-fotografie-culinara-4a

scones-zmeura-dulceata-capsuni-fotografie-culinara-1a

Scones cu zmeura

adaptate dupa reteta Marthei Stewart 

timp de preparare – 10 minute; timp total – 25 minute; rezulta 6 bucati 

Ingrediente

190 ml smantana si o lingura de smantana pentru uns
1 ou mare
250 grame de faina
60 de grame de zahar ( eu le-am facut fara zahar)
2 lingurite de praf de copt
1/2 lingurita de sare
90 de grame de unt taiat in bucati mici
200 de grame de zmeura ( reteta originala cere fructe uscate dar inlocuiti cu orice combinatie va ispiteste: fructe uscate; ciocolata; fructe proaspete)
zahar pentru pudrat ( optional) ( eu nu am folosit)

Preparare

Preincalziti cuptorul. Amestecati smantana cu oul. Intr-un bol incapator, amestecati faina, zaharul, praful de copt si sarea.

Intr-un blender sau cu degetele, sfaramati untul in faina pana amestecul seamana cu nisipul, dar pastrand inca bucati mici de unt in compozitie. Adaugati fructele. Cu o furculita, combinati cu smantana si oul. ( Aluatul ar trebui sa fie sfaramicios si un pic lipicios; nu amestecati in exces.)

Transferati aluatul pe o suprafata de lucru si apasati usor ca sa dati o forma rotunda aluatului, de o circumferinta de aproximativ 15 centimetri. Taiati in 6 triunghiuri si trasferati-le pe o tava captusita cu harte de copt. Ungeti fiecare biscuite cu smantana si presarat cu putin zahar, daca doriti. Coaceti pana devin aurii, 16- 18 minute, rotind tava pentru o coacere uniforma la jumatatea timpului.

*Nota:
Biscuitii scones sunt cel mai gustosi in aceeasi zi in care se coc. Daca vreti sa ii faceti din timp, inghetati biscuitii necopti pe o tava, si apoi pastrati-i intr-o punga cu inchidere ermetica in congelator, pana la 2 luni. La momentul dorit, le puteti coace fara a le dezgheta, marind doar timpul de coacere cu cateva minute.

 Asemenea vietii dulci (La dolce vita!), se împarte si se savureaza impreuna cu cei dragi. Caci ce e facut din iubire trebuie sa daruiasca inapoi iubire.