This post is also available in: Engleză

Acum un an, aproape pe vremea asta, atunci când blogul acesta inca nu exista, cu prajitura aceasta am spus “La multi ani!” de 30 de ori, colorat, frumos si sincer. Si delicios! Nu degeaba i se spune prajitura ingerilor caci nu exista o prajitura care sa exprime dragostea mai bine caci fiecare muscatura este o bucatica pufoasa dintr-un norisor dulce din rai.

Ma pregatesc sa spun din nou “La multi ani!”  in câteva zile. Voi adauga inca o urare in plus si o voi rosti cu mai multa dragoste pe care nici o prajitura nu o poate rosti pe de-a-ntregul.

Angel Food Cake  “prajitura ingerilor”

– adaptata dupa reteta Joy the Baker  –

Ingrediente:

Pentru prajitura:

210 gr de zahar pudra
1/4 lingurita de sare
120 gr  faina de prajituri , cernuta
12 albusuri mari de ou, la temperatura camerei
80 ml  apa calda
1 lingurita de extract de vanilie sau 1/4 lingurita de extract de migdale
1 1/2 lingurita de crema tartar ( sau 2 1/2 lingurite de otet)

Pentru frisca cu fructe:

500 ml de smantana dulce (foarte rece, foarte grasa si foarte proaspata)
150 gr de zahar
300 gr de fructe de padure
fructe suplimentare pentru ornat ( cele mai frumoase pe care le aveti )

Metoda:

Asezati un gratar in centrul cuptorului si incalziti-l la temperatura de 180 de grade. Si pregatiti o tigaie speciala cu tub. Nu o ungeti cu grasime. Este foarte important ca aluatul sa adere la marginile formei. Fixarea acestuia de pereti ajuta cresterea prajiturii. Eu am folosit o cratita de inox (cu emotii mari la inceput) dar prajitura a iesit excelent si a ramas favorita atunci cand coc angel food cake.

Impartiti cantitatea de zahar in jumatate in doua boluri. Amestecati o jumatate din cantitatea de zahar cu faina si sarea. Lasati deoparte.

Intr-un bol incapator bateti albusurile, apa, extractul de vanilie si crema tartar (sau otetul) la viteza medie. Cresteti treptat viteza adaugand zaharul ramas pana se formeaza varfuri potrivit de tari. Bezeaua trebuie sa fie lucioasa si sa pastreze urma telului prin ea dar sa nu fie prea spumoasa.

Odata mixerul oprit, cerneti un sfert din amestecul de zahar si faina  deasupra bolului. Impaturiti cu o spatula incercand sa nu amestecati prea mult. In schimb, rasturnati albusurile de pe fundul castronului catre suprafata, incorporand faina. Adaugati amestecul de faina in inca 3 transe. Impaturiti pana ce ingredientele se combina dar nu amestecati prea mult ca albusurile sa nu se dezumfle.

Turnati amestecul in forma pregatita si neunsa cu grasime. Este important sa nu ungeti forma pentru ca asta ajuta cresterea prajiturii.

Coaceti prajitura pentru 45-50 de min sau pana cand o scobitoare cu care intepati prajitura iese curata. Scoateti prajitura de la cuptor si, cu grija, intoarceti forma cu susul in jos si fixati-o pe o sticla (sau pe un altfel de suport in cazul in care folositi o altfel de forma). Prajitura aceasta trebuie sa se raceasca invers pentru a se mentine pufoasa si sa nu se lase. Lasati-o sa se raceasca pentru cel putin o ora inainte de a incerca sa scoateti prajitura din forma.

Cu cat se raceste, prajitura incepe sa se desfaca de pe peretii formei. Ca sa o scoateti, bateti usor vasul sau treceti un cutit de unt printre prajitura si peretii formei.

Cat timp asteptati sa se raceasca prajitura, bateti frisca din smantana rece adaugand treptat zaharul pana compozitia isi mareste volumul, se intareste si tine varfuri drepte.  Adaugati fructele (eu am avut afine si mure dar puteti folosi orice combinatii similare) incorporand usor ca sa mentineti frisca pufoasa dar zdrobiti usor cu spatula cateva dintre fructe pentru a se colora frumos frisca. Dati la frigider pana in momentul folosirii. Pentru o frisca rozalie puteti folosi zmeura sau capsuni, in vreme ce combinatia folosita de mine a dat culoarea violet.

Dupa ce prajitura s-a racit, imbracati-o cu frisca cu fructe si ornati-o cu fructe. Serviti prajitura cu frisca suplimentara alaturi. Fiindca eu nu am folosit forma cu tub am taiat prajitura in 3 blaturi pe care le-am suprapus, intercalandu-le cu straturi de frisca. Dar procedati dupa cum va insufla inspiratia caci sigur va iesi bine. Cand folosesti ingrediente bune, sigur va iesi ceva bun. Cel putin asa spune bunica mea mereu.

 Asemenea vietii dulci (La dolce vita!), se imparte si se savurează impreună cu cei dragi. Caci ce e facut din iubire trebuie sa daruiasca inapoi iubire.