Nicio leguma nu spune “Vara!” mai bine pentru mine decat Maria Sa, Rosia! Rasfatata in razele soarelui, rosia tine in ea gustul verii si al vacantelor, caci mi-o amintesc din verile de peste tot. Din gradina bunicii, o mancam direct de pe brazda, dulce, parfumata si calda.  Imi amintesc pamantul cald pe care calcam printre randurile de rosii, mirosul pregnant al frunzelor si senzatia intepatoare a tulpinilor pe mana.  Doar sa frangi in mana o frunza si mirosul te invaluie! Ah, si parfumul rosiei culeasa de tine! Sa simti in mana globuri mici de foc, rosii si calde! Nerabdatoare, muscam din rosie pe loc, ca dintr-un mar proaspat rupt din pom, in vreme ce sucul ei se scurgea pe maini sau pe fata. Inchid ochii si ma vad inapoi in timp. Murdara si lipicioasa, rosie pe mana si pe fata, dar cu un zambet fericit pe chip. Natura, gradina si proaspat! Parfum de vara!  Din vacantele in Grecia, imi amintesc rosia in salate colorate, imbratisata cu branza feta si masline negricioase, ardei, castraveti si ceapa. Gusturile lor se armonizeaza perfect si …canta! In Italia, rosiile mici cherry de toate culorile isi gaseau locul printre paste si midii pe o farfurie larga, scaldate in ulei de masline si parfumate cu ..usturoi si busuioc! Dar si in Grecia si in Italia, am vazut rosii mici, insirate la soare ca niste margele, lasate sa prinda in esenta lor toata caldura soarelui si tot parfumul verii. Uscate, erau apoi puse in ulei de masline cu ierburi parfumate si folosite ca antipasti la inceput de masa sau folosite in diferite preparate.

Intoarsa acasa, am vrut sa simt din nou gustul vacantei si la rosii uscate mi-a fost gandul. Caci iarna, rosiile uscate sunt un borcan de vara in toiul viscolului cand supermarketul nu iti poate oferi decat imitatii cu gust indoielnic.

Rosiile uscate au ajuns un hit in familie, semn ca vara este in gandul tuturor mai ales in zilele reci cand tot ce iti ramane de facut este sa iti pregatesti o felie de paine buna, sa desfaci un borcan de rosii si sa visezi la zilele insorite de vacanta. Rosiile uscate merg excelente savurate independent dar sunt foarte bune si adaugate in diferite mancaruri ca tocanite, supa de rosii, paste, pizza, etc.

Dupa cum spun si titlul si tema abordate, trimit cu timiditate acest post catre Provocarea Dulce Romanie a lunii august gazduita de blogul disturbinglydelicious.ro .

rosie

rosii-uscate-1

rosii-uscate

rosii-uscate-borcan-ulei-masline

rosii-uscate-antipasti

Rosii uscate

Ingrediente

Rosii cherry sau prunisoare (acelea mici, lunguiete si carnoase)
Ulei de masline
Busuioc verde / Oregano uscat
Usturoi catei, curatat de coaja

*Cantitatile pot fi aproximate in dupa plac. Dintr-un kiligram de rosii cherry si 300 ml, mi-au reiesit aproape 2 borcane de 400 de grame.

Metoda

In prealabil se infierbanta cuptorul si se pregateste o tava de cuptor cu hartie de copt. Daca rosiile uscate se vor pregati pentru iarna, se vor folosi borcane curate, sterilizate, deci pregatiti-le in prealabil.
Rosiile spalate si sterse, se taie in jumatati, eventual se inlatura excesul de suc din miez cu o lingurita, se tamponeaza usor cu un servetel de hartie pentru a se usca usor, si se aseaza pe o tava de cuptor cu fata taiata in sus. Se presara peste ele sare de mare si frunze de busuioc verde sau oregano uscat. Printre rosii, putem aseaza si cativa catei de usturoi in coaja, dar presati un pic cu podul palmei, pentru a elibera aromele. Stropim generos rosiile cu ulei de masline si asezam tava la cuptor pe nivelul de sus pentru a evita sa se arda. Reducem la minim temperatura din cuptor si lasam rosiile sa se usuce timp de 3 ore. Verificam pe parcurs ca rosiile sa nu se arda si eventual intoarcem tava in coptor. Durata de uscare depinde foarte mult de cat de zemoase sunt rosiile.

Dupa ce sucul rosiilor se evapora, astfel incat ramane doar pulpa uscata se inchide focul, se scoate tava si se lasa sa se raceasca.
In borcanele pregatite dinainte, se vor aseaza frumusel in straturi, intercalat, rosii, ierburi si cativa catei de usturoi, dupa gust. Puteti omite usturoiul daca nu va place gustul acestuia. Eu inclin spre folosirea excesiva deci nu va recomand sa il uitati. Odata plin borcanul cu rosii, turnati in completare ulei de masline extravirgin astfel incat rosiile sa fie acoperite si inchideti cu capacul. Se pastreaza in buna regula cateva saptamani in camara sau in frigider, iar daca vreti sa le pastrati peste iarna, dupa ce inchideti borcanele, sterlizati-le la cuptor ca pe orice conserve.

 Asemenea vietii dulci (La dolce vita!), se impart si se savureaza impreuna cu cei dragi. Caci ce e facut din iubire trebuie sa daruiasca inapoi iubire.