This post is also available in: Engleză

Amintirile din copilarie sunt toate cele care spun povestea zilelor petrecute alaturi de bunici in casa de la tara, intr-o zi din vacanta de vara. Totusi aceste clipe pot fi recreate si in anii in care care copilaria este doar un vis care iti mangaie fruntea usor, ca mana bunicii inainte de a adormi. Atunci cand vacanta de vara este concediul luat de la munca, in care timp de o saptamana te reintorci in casa copilariei, incercand sa ajuti bunicii care, desi odata miscau muntii din loc, acum primesc ajutorul tau, pe care tu il oferi neconditionat si recunoscator pentru tot ce ai primit de la ei de cand te stii. Si ai vrea sa muti tu acum muntii din loc ca sa ii inseninezi si ai vrea sa faci orice sa le indulcesti clipele.

In casa bunicii gaseai mereu bunatati dulci cu care te rasfata cand erai mic dar acum tu esti cea care le pregateste. Prin sertare prafuite gasesti cartea de retete, cu foile invechite si patate, cu notatii pe margini si biletele cu retete pierdute printre pagini. Un amalgam de senzatii se napustesc asupra ta si iti revin in minte scene din bucatarie cand primeai (furai) cratita de crema ca sa o cureti de te manjeai pana in varful urechilor, mirosul prajiturii care se coace la cuptor, nerabdarea cu care ii dadeai tarcoale, si satisfactia primei portii primite, si a celei de a doua si a treia .. a burtii pline ca a unei pisici grase care isi linge mustatile de placere. In aceste momente eu am ales reteta de negresa de cacao dar de data asta eu am fost cea care a pregatit-o si bunica a avut grija de cratita de crema .

Negresa de cacao cu nuci *

Reteta preluata din “Cartea dulciurilor” de Irina Dordea

-10 – 12 portii-

Ingrediente:

500 gr zahar tos
1 pachet de unt
2 linguri de cacao
125 ml lapte
4 oua
100 gr nuci
50 gr cacao
200 gr faina
1 praf de copt dizolvat in zeama de la o lamaie

Preparare:

Zaharul cu untul, laptele si cele doua linguri de cacao se topesc la foc mic pana dau in clocot. Din aceasta compozitie se scot 15 linguri, care se pun deoparte. Restul se raceste, apoi se adauga cele 4 galbenusuri, frecand intruna. Se bat albusurile spuma si se adauga alternativ faina si praful de copt dizolvat in zeama de lamaie, apoi nucile date prin masina. Se toarna in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace la foc potrivit pana se dezlipeste de pe margini.

Cele 15 linguri pastrate se pun pe foc cu 50 de grame de cacao pana dau in 2, 3 clocote. Cand prajitura este gata, se scoate tava si imediat se toarna aceasta crema pe deasupra, se intinde bine cu un cutit si se da la rece .

*Fiindca nu imi plac prajiturile atat de dulci si nici nu cred ca e sanatos, am renuntat la 250 grame de zahar, am adaugat ceva cacao in plus si praful de copt l-am dizolvat in mai putina zeama de lamaie. Iar nucile le-am copt pentru o aroma pregnanta, le-am curatat si taiat in bucati mici pentru imbogatirea texturii prajiturii.

 Asemenea vietii dulci (La dolce vita!), se imparte si se savurează impreună cu cei dragi. Caci ce e facut din iubire trebuie sa daruiasca inapoi iubire.