25 august si vara inca ne rasfata cu soare si fructe parfumate. Zilele tind sa se scurteze dar asta doar ne face sa ne bucuram mai mult de fiecare clipa insorita.

Bucataria noastra e mica dar cuprinde in ea fiecare raza care isi face loc pe fereastra, a vazut incercari si reusite dar si infrangeri, stie povesti vechi sau dorinte abia rostite, a ascultat rasete, a vazut bucurii, dar a auzit si tonuri aspre sau cuvinte mai grele. Dar tot ea le-a topit ca o caldura buna care te acopera si te inmoaie. Ea stie sa te imbie cu arome calde ca sa ii treci pragul si te tine imbratisat in gusturi si emotii. Te cheama cu aburii cafelei de dimineata, cand casa se trezeste din amorteala somnului, te tine langa masa de dimineata si te trimite energic catre o noua zi, te asculta cand ai nevoie de un moment de ragaz  si te primeste cand seara familia se aduna in jurul mesei. La masa ei e inceputul si sfarsitul zilelor. Acolo zilele trec cu anii si momentele se masoara in emotii si senzatii. Bucataria tine in ea sufletul casei.

Weekendul acesta bucataria ne-a atras catre ea cu gand la tarte cu zmeura si ciocolata, asamblate pe loc din componente ramase in casa si aflate deja la indemana. Ne-am bucurat de zmeura care inca se gaseste pe piata, mici broboane rosii, saruturi pline de vara. Si ne-am delectat cu gustul fin si amarui al cremei de ciocolata. Ne-am zambit si am privit razele de soarele prin fereastra bucatariei.

tarta-zmeura-fotografie-cofetarie

tarta-zmeura-fotografie-prajituri

tarta-zmeura-furculita-fotografie-culinara

tarta-zmeura-prim-plan-fotografie-prajituri

tarta-ciocolata-fotografie-culinara

Tarta cu zmeura

Tarta adaptata dupa reteta de tarta Laduree cu capsuni si bezele, din cartea “Paris Sweets: Great Desserts from the City’s Best Pastry Shops” de Dorie Greenspan.

Redau mai jos reteta integrala si voi preciza modificarile pe care le-am facut eu.

Cantitatea pentru aluatul de tarta este suficienta pentru 3 tarte mari dar, desi cartea de bucate recomanda ca proportiile sa nu fie reduse, eu insa am redus la jumatate cantitatea, rezultand suficient aluat pentru o tarta mare si inca acestea 6 mici.

Crema de patiserie este suficienta pentru 2 tarte mari.

Aluat dulce de tarta

Ingrediente

290 g unt la temperatura camerei
150 g zahar pudra cernut
70 g faina de migdale
1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita  de extract de vanilie
2 oua mari la temperatura camerei
350 de grame de faina

Metoda

Folosind un mixer sau o lingura de lemn, bateti untul pana se deschide la culoare si devine cremos. Adaugati zaharul pudra si mixati pana amestecul devin usor si aerat. Continuati sa mixati adaugand faina de migdale, sarea si vanilia pana se combina. Bateti usor ouale si adaugati-le peste compozitie, amestecand mai putind e 30 de secunde. Adaugati faina in 3 etape, avand grija sa nu amestecati prea mult. Opriti mixarea cand aluatul incepe sa se adune sub forma unei bile.

Impartiti aluatul in 3 discuri si impachetati-le individual, foarte bine in folie de plastic. Raciti la frigider pentru cel putin 4 ore si pana la 2 zile. Cand sunteti gata sa coaceti tarta, ungeti cu unt forma de tarta si scoateti aluatul de la frigider. Puneti aluatul intre doua hartii de copt si intindeti-l folosind un sucitor, inlaturand frecvent hartia de pe aluat si intorcandu-l pe cealalta parte.

Daca aluatul devine prea lipicios, puneti aluatul inapoi in frigider pentru 5 minute si continuati apoi sa il intindeti. Ar fi de preferat totusi sa il manevrati putin, usor si repede.

Cand ati adus aluatul la forma necesara pentru a acoperi forma de tarta, apasati aluatul pe fundul tavii si pe margini fara sa trageti de el si sa il intindeti. Taiati excesul de aluat de pe margini. Puneti tarta in frigider  pentru aproximativ 30 de minute sau 15 minute in congelator si preincalziti cuptorul la 150 de grade C.

Dupa acest timp, scoateti tava din frigider si faceti cateva gauri cu o furculita in aluat. Puneti hartie de copt pe aluat si umpleti forma cu greutati de copt ca sa preveniti umflarea aluatului in timpul coacerii. Coaceti pentru 25 de minute, pana marginile devin aurii. Scoateti tarta din cuptor si lasati sa se raceasca pe un gratar.

Crema de patiserie

Ingrediente

300 ml lapte
2  lingurite de extract de vanilie
3 galbenusuri
100 g zahar
30 g amidon
160 g unt la temperatura camerei

Metoda

Aduceti la punctul de fierbere, deasupra uni foc mediu. Lasati deoparte pentru 10 minute dupa ce da in clocot.
Separat, intr-o craticioara, amestecati galbenusurile, zaharul si amidonul pana se combina bine. Continuati sa amestecati adaugand usor un sfert din cantitatea de lapte apoi continuati cu restul laptelui. Incalziti compozitia deasupra un foc de intensitate medie, mixand continuu pana compozitia incepe sa se ingroase. Inlaturati de pe foc si transferati crema intr-un bol pentru a se raci mai repede. Daca nu vi se pare ca amestecul este foarte fin, mai mixati putin. Lasati sa se raceasca pentru cateva momente. Incorporati jumatate din cantitatea de unt si lasati crema sa se raceasca. Continuati apoi sa incorporati restul untului pana ce acesta este topit si crema este fina. Acoperiti vasul cu o folie de plastic (folia trebuie sa atinga crema ca sa nu se formeze o crusta deasupra acesteia) si dati la rece pana la folosire.

Topping

600 g capsuni taiate
2 linguri de zahar pudra
mini marshmallow
dulceata/jeleu de coacaze

Asamblare

Amestecati 200 de grame de capsuni cu zaharul pudra, zdrobindu-le cu furculita. Strecurati amestecul printr-o sita ca sa inalturati excesul de lichid. Umpleti aluatul de tarta cu crema de patiserie, apoi intindeti amestecul de capsuni lasand o margine de 3 cm. Acesta va fi presat de capsunile de deasupra si ar putea avea tendinta sa se scurga.
Taiati restul capsunilor in jumatate si ornati suprafata tartei. Incalziti jeleul de coacaze si ungeti cu el capsunile folosind o pensula de bucatarie. Punctati din loc in loc tarta cu bucati mici de marshmallow.

*Modificari

Versiunea mea de tarta de zmeura include o cantitate mica de crema de lamaie incorporata in crema de patiserie si desigur, inlocuirea capsunilor cu zmeura.  Puteti da un gust mai citric al cremei de patiserie, infuzati coaja de lamaie in lapte cald inainte de a prepararea efectiva.

Tartele cu ciocolata au la baza acelasi aluat umplut cu crema de unt si ciocolata pe care am folosit-o la tortul aniversar si sunt pudrate cu cacao.

 Asemenea vietii dulci (La dolce vita!), se imparte si se savureaza impreuna cu cei dragi. Caci ce e facut din iubire trebuie sa daruiasca inapoi iubire.