This post is also available in: Engleză

2013 means 32, 7, a few months and a lot of love as this is my gift to you. Everyday love for every day for years to come.

tort-ciocolata-fotografie-culinara-text2

tort-ciocolata-fotografie-culinara-1

text

tort-ciocolata-fotografie-culinara-text

tort-ciocolata-aniversar-1-fotografie-culinara                                                                                                                                                                         Poems credit Pablo Neruda

Tort de ciocolata cu crema de unt si ciocolata

Reteta si metoda putin adaptata dupa Sweetapolita

*Nota – Eu am injumatatit reteta, am folosit doar 100 de grame de zahar si am folosit doar crema de ciocolata cu unt din reteta Sweetapolita. Totul e o chestiune de gust si disponibilitate. Asa ca nu va fie frica sa experimentati cu cremele care va plac.

– Servire: 8 portii

Blaturi

Rezulta: 3 blaturi de 15 cm diametru

Ingrediente

180 g faina
300 g zahar
90 g cacao
6 g bicarbonat de sodiu
4 g praf de copt
5 g sare
60 mL ulei
190 mL buttermilk (Pentru a produce acest tip de lapte se amesteca 185 ml de lapte cu o lingurita de otet sau zeama de lamaie si se amesteca bine. Se lasa sa actioneze ingredientele timp de 30 de minute si apoi este gata de folosire.)
190 mL cafea fierbinte
2 oua la temperatura camerei, usor batute.
10 ml extract vanilie.

Metoda

Preincalziti cuptorul la 180°C. Pregatiti 3 forme rotunde de tort. Ungeti-le cu unt, asezati hartie de copt si pudrati-le cu cacao.
Intr-un bol de mixer, cerneti ingredientele uscate, adaugati restul ingredientelor peste acestea si mixati la viteza medie pentru 2 minute compozitia si apoi turnati in forme. Daca va este posibil, folositi un cantar pentru a imparti exact cantitatea in fiecare forma. Compozitia va fi destul de lichida.
Coaceti pentru 20 de minute si rotiti tavile in cuptor. Blaturile sunt gata cand  o scobitoare infipta in prajitura iese curata ( dupa aproximativ 30 de minute). Incercati sa nu coaceti mai mult decat necesar. Prajitura este delicios de moale si de umeda.
Raciti pe un gratar pentru 20 de minute si apoi scoateti blaturile din forma cu ajutorul unei palete. Lasati blaturile sa se raceasca complet in continuare pe gratar.

Crema de bezea, unt si ciocolata ( Chocolate Swiss Meringue Buttercream)

Rezulta – 750 de grame

Ingrediente

300 gr ciocolata amaruie sau semidulce tocata marunt
5 albusuri mari de oua proaspete.
250 gr zahar
350 gr unt, taiat cubulete, rece dar nu abia scos din frigider
10 ml de extract de vanilie
un praf de sare

Metoda

Topiti ciocolata intr-un vas la bain-marie, amestecand pana cand este complet topita si fina. Lasati deoparte sa se raceasca. Puteti sa o transferati in alt vas ca sa grabiti racirea.
Stergeti bine bolul mixerului cu un servetel de hartie si zeama de lamaie ca sa inlaturati orice urma de grasime.
Pregatiti un vas de bain-marie si puneti bolul cu  albusurile si zaharul deasupra, batand cu telul constant dar usor, pana temperatura atinge 65 de grade Celsius. Sau daca nu aveti termometru, pana zaharul se topeste si albusurile sunt fierbinti)
Porniti mixerul si bateti albusurile cu zaharayl pana cand obtineti o beaza densa, lucioasa si bolul devine neutru la atingere.
Treceti pe accesoriul paleta al mixerului ( daca aveti, daca nu foloxiti accesoriul de mixare in continuare). Pe o viteaza mica, incepeti sa adaugati cuburi de unt, cate unul pe rand, pana se incorporeaza tot si amestecul capata o textura fina. ( Daca se taie, continuati sa mixati in continuare si va redeveni fin.) Daca amestecul este prea lichid, puneti bolul in frigider pentru 15 minute si continuati sa mixati pana se formeaza o crema fina.
Adaugati vanilia si sarea continuand sa bateti pe viteza mica pan se combina ingredientele.
Adaugati ciocolata topita si mixati pana se formeaza crema.

Asamblare

Indreptati  blaturile daca au format domuri la coacere cu un cutit mare si ascutit de paine.
Asezati primul blat pe farfurie sau pe un stand rotativ si folosind o paleta incepeti sa acoperiti cu crema blatul. Asezati si urmatorul blat peste acesta, repetand operatiunea de intindere a cremei. Ultimul blat va fi asezat cu fata in jos peste crema ca sa obtineti o suprafata foarte dreapta. Imbracati intr-un strat subtire de crema tortul si dati la frigider pentru 30 de minute. Acest lucru va impiedica formarea firimiturilor si va permite imbracarea uniforma in crema a tortului deci nu va chinuiti ca acest strat sa iasa perfect. Dupa 30 de minute scoateti tortul de la frigider si imbracati-l in crema folosind o spatula sau o racleta. Decorati dupa plac (eu am folosit ciocolata razuita) si dati tortul la rece sa se aseze. Pentru servire, scoateti-l la temperatura camerei inainte cu doua ore. Crema de unt trebuie sa fie moale pentru un gust cat mai bun.

 Asemenea vietii dulci (La dolce vita!), se imparte si se savureaza impreuna cu cei dragi. Caci ce e facut din iubire trebuie sa daruiasca inapoi iubire.