This post is also available in: Engleză

Zilele de vara au plecat si au luat cu ele tot soarele, toata caldura si parca toata viata care misuna pe afara. Acum nu mai misca nimic. Cate o frunza ingalbenita isi face curaj sa se legene ca apoi sa pice pe pamant sfarsita. Ploaia de noiembrie a lasat in urma ei liniste si curat. O atmosfera ireala acopera pamantul. Lumina sticleste prin plumbul cerului, copacii sunt tacuti iar oamenii par ascunsi in case.

supa-fasole-rozmarin

In casa, pisica si-a ascuns capul in perna si doarme sforaind usor. Un ghem de puf tarcat care incepe sa traga tot mai mult catre caldura caloriferului. Iar eu, in nemiscarea casei imi gasesc linistea in bucatarie, printre arome si aburi calzi.

supa-fasole-rozmarin-1

Gasesc supa drept o mancare care te ia in brate. Te invaluie in caldura si gustul iti traverseaza tot corpul si iti merge direct la suflet. Iar supa de fasole este un fel de mancare de care imi amintesc cu bucurie din iernile copilariei. Atunci cand bunica facea sa dispara orice problema odata ce intrai in bucataria ei si iti punea in fata un castron aburind de supa. Aburii, atmosfera, caldura, aroma! Toate faceau o sarbatoare dintr-o zi ploioasa.

supa-fasole-rozmarin-2

Supa mea de fasole este o recreere a unui moment si a unei emotii si pentru mine nu reprezinta neaparat mancare cat hrana pentru suflet.

Probabil un bucatar experimentat v-ar da o reteta precisa si ingrediente exacte. Eu va spun sa folositi aromele care va plac, intr-o combinatie si o cantitate care sa sa va faca pe voi fericiti. Supa aceasta este bucuria condimentelor lemnoase si a usturoiului deci intrati in joc si folositi propriile combinatii si cantitati de condimente. Mai jos aveti cantitatile dupa care ma ghidez eu.

Supa de fasole cu rozmarin

Ingrediente

250 de grame de fasole alba

30-50 ml ulei de masline extravrigin si extrabun
2,3 crengute de rozmarin proaspat
2 frunze de dafin
2 crengute de cimbru
1 capatana de usturoi

un strop de zeama de lamaie
un varf de cutit de coaja rasa de lamaie
piper proaspat rasnit
sare

1,5  – 2 litri de apa

Pentru servit

patrunjel verde
*parmezan ras (optional)

bruschete cu usturoi

Preparare

Puneti boabele de fasole inmuiata peste noapte intr-o oala si acoperiti fasolea cu o cantitate suficienta de apa si fierbeti la foc mic pana se patrunde pe jumatate. Schimbati apa si eventual aruncati in noua apa de fiert cateva condimente pentru a da un gust bun fasolei. Aveti grija sa puneti suficienta apa pentru fierbere incat sa va ramana aproximativ 1, 5 litri de lichid pe care sa il folositi la supa.Continuati fierberea la foc mic pana se patrunde aproape complet. Opriti apoi focul. Scurgeti boabele de fasole dar pastrati apa.
Puneti oala in care doriti sa faceti supa pe foc mic si incalziti uleiul de masline. Adaugati apoi usturoiul tocat si restul ierburilor pentru ca aromele sa se intrepatrunda. Nu vreti sa ardeti condimentele sau uleiul asa ca tineti focul mic. Cand mirosul minunat al condimentelor incalzite va ajunge la nari, mai amestecati de cateva ori si adaugati boabele de fasole amestecandu-le la foc mic pentru cateva momente. Acum e momentul sa adaugati si partea a doua a condimentelor: sare, piper, coaja si sucul de lamaie.  Adaugati apa ramasa de la fierbere si mai tineti pe foc un sfert de ceas. In functie de cat de densa doriti supa, adaugati mai multa sau mai putina apa. Spre sfarsitul perioadei de fierbere, gustati, asezonati cu sare si piper daca mai este cazul si lasati supa sa iti traga sufletul. In timpul asta puteti sa vi-l trageti si voi langa un pahar de ceva. Sau langa pisica.. Depinde ce aveti.

Cand va pregatiti sa luati masa, prajiti pe plita pentru un gust complet, cateva felii de paine buna, si ungeti-le cu usturoi si ulei de masline pe ambele parti. Ca idee de prezentare le puteti pune pe un fund mic de lemn, le mai stropiti cu un pic de ulei de masline si presarati cateva bobite de sare si puneti printre ele cateva crengute de ierburi ( cimbru, rozmarin, etc).

Puneti supa in farfurii, presarati cu patrunjel proaspat tocat si eventual parmezan ras si pregatiti-va sa spuneti  “Ah!

 Asemenea vietii dulci (La dolce vita!), se imparte si se savureaza impreuna cu cei dragi. Caci ce e facut din iubire trebuie sa daruiasca inapoi iubire.